Οι τελευταίες παγκόσμιες έρευνες για την ευτυχία και κατ’ επέκταση, της ικανοποίησης από την ζωή, έδειξαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά στις κατώτερες θέσεις.

Το ΑΕΠ παραμένει πρακτικά, ο μοναδικός τρόπος μέτρησης της οικονομικής κατάστασης μια χώρας αλλά και ουσιαστικά της γενικότερης ευημερίας των πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις που αμφισβητούν την παντοδυναμία του ΑΕΠ, εισάγοντας ακόμα και το Ακαθάριστη Εγχώρια Ευτυχία (ΑΕΕ), χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να το χρησιμοποιούν ευρέως σαν εναλλακτικό τρόπο μέτρησης της ευημερίας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης και μπορεί να πλησίασε τα επίπεδα υπανάπτυκτων χωρών, επιδρώντας η μείωση του εισοδήματος πολύ περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς των ειδικών. Ήταν πολύ συχνή η αίσθηση ότι η χειροτέρευση δεν σταματούσε μόνο στην μείωση του εισοδήματος.

Το 2014, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή των μέτρων είχα παραβρεθεί σε μια συνομιλία φίλων που ο ενώ εργάζονταν στην ίδια εργασία με τα ίδια χρήματα, η εταιρεία τους αναγκάστηκε να κλείσει. Ο ένας έμεινε για ένα μεγάλο διάστημα με μικρά εισοδήματα ενώ ο άλλος ήταν τυχερός βρήκε άμεσα εργασία και μάλιστα με μεγαλύτερο εισόδημα. Η διαφορά ήταν εμφανής.

Σ αυτή την πρώτη προσέγγιση θα επικεντρωθούμε στο φαινόμενο του ¨γεμάτου πορτοφολιού¨ στα επίπεδα ικανοποίησης ή στην προκειμένη περίπτωση της χώρας μας, το ¨άδειο πορτοφόλι¨.

Σύμφωνα με  δύο μελέτες για την ικανοποίηση της ζωής που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε 10.000 άτομα τα οποία παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η βαθμολογία για την ικανοποίηση της ζωής ήταν υψηλότερη για όσους:

  • ήταν εύποροι
  • είναι νέοι ή ηλικιωμένοι
  • έχουν καλύτερη υγεία
  • έχουν πολλές κοινωνικές επαφές,
  • είναι έγγαμοι
  • είναι μορφωμένοι.

Φαίνεται το χρήμα έχει την μεγαλύτερη σημασία όταν ειδικά είσαι φτωχός, βέβαια  το κάθε επιπλέον ευρώ έχει μικρότερο αντίκτυπο από το προηγούμενο, χωρίς ποτέ όμως να μηδενίζεται. Αυτός είναι ο άμεσος και προφανής τρόπος επιρροής του χρήματος στην ικανοποίηση της ζωής.

Το χρήμα όμως συνδέεται και έμμεσα, καθώς τα πλουσιότερα άτομα είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερους φίλους , να έχουν μια μόνιμη σχέση ή να είναι παντρεμένοι, να έχουν καλή υγεία και να είναι πιο μορφωμένοι. Η επίδραση του εισοδήματος στην ικανοποίηση της ζωής γίνεται πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό που καταγράφεται στις έρευνες ή στο ΑΕΠ καθώς προστίθενται οι άμεσες αλλά και οι έμμεσες επιδράσεις του γεμάτου πορτοφολιού.

Τελικά ενώ στην χώρα μας διαθέτουμε τις περισσότερες προϋποθέσεις για ικανοποίηση από την ζωή μας λείπει ο βασικότερος παράγοντας, τα επαρκή εισοδήματα, το οποία εξηγείται από το φαινόμενο του άδειου πορτοφολιού.

Β. Αθανασάκος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here