Στην Ελλαδίτσα μισθός 300 ευρώ και «χαμογέλα με το ζόρι» και εκεί, 18.000 ευρώ και… no stress – Ο Κώστας Πετωχούλης περιγράφει τον εργασιακό παράδεισο της Ελβετίας.

Στον απόηχο της είδησης του πρώην πλέον διευθυντικού στελέχους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, που ζητούσε από τους υπαλλήλους “να είναι και ευχαριστημένοι με μισθό 300 ευρώ το μήνα και να λένε κι ευχαριστώ και να λένε κι ευχαριστώ”, ένας πατριώτης μας μετανάστευσε σ΄ενα χωρίο της Ελβετίας, στις Άλπεις στα 3666 μέτρα.

 Ο Κώστας Πετωχούλης, μας λέει για την την «non stress» καθημερινότητα του στον εργασιακό παράδεισο της Ελβετίας.

Ο Πετωχούλης άφησε την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο  με στόχο να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη έχει να μοιραστεί αρκετές θετικές εμπειρίες από την ζωή του στην πρωτεύουσα της Ελβετίας και  δηλώνει ενθουσιασμένος από τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, βέβαια τον έχει μπερδέψει το «no stress» αφού στην αρχή το είχε μπερδέψει μα με το «»no sex» , καθώς δεν ήξερε καλά αγγλικά.

Μάλιστα o προϊστάμενος του στην εταιρία όπου εργάζεται του συστήνει να μην έχει καθόλου στρες και κάθε τρεις και λίγο του φωνάζει ΄΄Greco No Stress» καθώς θα βγάζει περισσότερα χρήματα, αφού θα τον βλέπουν οι πελάτες και θα απορούν πώς γίνεται ένας Ελληνας να μην έχει άγχος και θα είναι σαν αξιοθέατο σε τσίρκο.

Ο Πετωχούλης κατάφερε να βρει δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ανειδίκευτος εργάτης σε κατασκευαστική εταιρία που συμμετέχει σε μεγάλα έργα στα ποταμόπλοια της χώρας, αφού είχε th σχετική εμπειρία, γιατί ενώ ήταν 8 χρόνια άνεργος είχε διαβάσει, 7 φορές, όλα τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο συμπατριώτης μας ο οποίος εργάζεται 14 ώρες τη μέρα, κερδίζει περίπου 18.000 ευρώ το μήνα με τη φορολογία να ανέρχεται στο 65%.Για να το πετύχει όμως αυτό πρέπει πρώτα να καθίσει στα θρανία και να μάθει και τις 3 επίσημες γλώσσες τις Ελβετίάς καθώς και την τοπική διάλεκτο Ρομανς, στοιχείο απαραίτητο στην εξέλιξη ενός μετανάστη που προσδοκά όχι μόνο να μείνει μόνιμα στη χώρα αλλά και να φτάσει  το βιοτικό του επίπεδο στα ύψη.

Ένα επιπλέον κίνητρο είναι το παιδαγωγικό σύστημα, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στο κόσμο αφού τα παιδιά πάνε σχολείο μετά τα 12 έτη και μέχρι τότε γυρνοβολάνε και την περνάνε φίνα.Τέλος όπως χαρακτηριστικά είπε “Στα αρνητικά, ο βαρύς χειμώνας με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -60 βαθμούς Κελσίου, όμως αυτό είναι κάτι που το συνήθισα με την μία.

Ανταπόκριση Παύλος Κοέλιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here